Sexbrottsmisstänkt förskollärare i rätten

I dag startade rättegången i Jönköpings tingsrätt mot den förskollärare som misstänks för sexuella övergrepp mot flera barn. Mannen medgav inför rätten genom sin advokat åtminstone ett övergrepp.

Anklagelserna mot mannen har skakat om Frälsningsarmén som driver förskolan.

Dold i en svart huvtröja tog mannen som är i 40-årsåldern plats i tingsrätten på slaget klockan 9.00. Hukande i bänken och med svag röst svarade han på rättens första frågor.

Mannen misstänks för att ha förgripit sig på fem små flickor på förskolan där han arbetade, genom att röra vid dem vid till exempel vilan, och i några fall även fotografera dem.

Ett av fallen är rubricerat som våldtäkt mot barn, även om det inte handlar om regelrätt samlag, men den anklagelsen förnekar mannen bestämt.

Ett eller möjligen två fall av sexuellt övergrepp medger han, och även att han har haft barnporr i sin dator, dock inte förskolebarnen.

I övrigt handlar det om missförstånd eller händelser som tolkats fel, säger försvarsadvokaten Conny Rydberg.

– Det är hans arbetsuppgifter som kan misstolkas, han är man, och då är det genast så att skulle han göra något fel utan uppsåt, då är det inget brott.

Efter knappt 20 minuter fick åhörarna lämna salen, och resten av den två dagar långa rättegången hålls bakom stängda dörrar. De inblandade barnen kommer inte själva att vittna, utan rätten får lyssna på videoinspelningar med dem.

Åklagaren ser bevisningen som stark och räknar med att yrka på fängelsestraff, men försvaret är inte lika övertygat.

– Jag tänker på att det är små barn. Deras uppgifter, är de tillförlitliga? Det får domstolen ta och fundera på, säger Conny Rydberg.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se