Just nu

Stockholm

Ny stadsarkitekt i Stockholm

Idag presenterades Karolina Keyzer som ny stadsarkitekt i Stockholm. Hon ser stadens växande befolkning och tätare bebyggelse som en av de stora utmaningarna i framtiden.

--Det måste byggas nytt överallt antagligen, både i innerstaden och i förorterna. Man måste förtäta hela Stockholm för vi står inför en jättestor befolkningsexpansion här och då gäller det att ha en gemensam helhetssyn på var och hur, säger Karolina Keyzer.

Hur delikat är det att bygga nytt i befintlig miljö?

--Det är alltid delikat, det är mycket att ta hänsyn till förstås. Det beror ju inte bara på om man bygger nytt i staden, utan det gäller vilken miljö som helst, säger Karolina Keyzer

Karolina Keyzer efterträder Per Callstenius - och för första gången på 350 år så utses i kvinna.

Idag arbetar hon på Vingårds arkitektkontor och har jobbat med flera större projekt i Stockholm - bland andra Telefonplan och den nya Victoriatower i Kista.

Och som blivande stadsarkitekt i Stockholm vill hon se en levande stad - med många publika ytor.

--Där har vi ju sett en utveckling de senaste åren vi använder uterummet på ett helt annat sätt nu och det är jättepositivt, det är ju urkul att se hur staden bublar upp på våren alla springer ut och på uteserveringar och leker i parken och det ställer väldigt hårda krav på utemiljön, säger Karolina Keyzer.

Slussen, bevara eller bygga nytt?

--Det svarar jag på i augusti, säger Karolina Keyzer.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se