Ändrade regler slår hårt mot långtidssjuka

Regeringens ändrade sjukregler slår hårt mot långtidssjuka som fortfarande har kvar sin anställning. Utförsäkrade Lotta Rosenkvist har aktivitetsstöd sedan årsskiftet. Nu har hon fått veta att ersättningen kommer att krympa till en tredjedel i sommar.

Hade Lotta Rosenkvist varit arbetslös hade hon fått behålla den högre ersättningen.

– Jag är oerhört frustrerad över den här situationen, varför ska jag tvingas att säga upp mig? Ingen vet om jag kommer att återkomma till mitt jobb, eller om jag är för sjuk och ska åter till Försäkringskassan, det är inte utrett, säger Lotta Rosenkvist.

Lotta Rosenkvist är inte färdigutredd än trots att hon varit borta i över tre år från sin fasta anställning som undersköterska på kommunen i Kristianstad.

När hennes sjukpenningdagar tog slut vid årsskiftet var hon en av dem som började på Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion, enligt henne själv förlorade hon ett par tusenlappar när sjukpeng byttes mot aktivitetsstöd.

Men för ett par veckor sedan fick Lotta Rosenkvist veta att ytterligare mer dramatiska sänkningar av ersättningen är att vänta.

När hon gått hos Arbetsförmedlingen i 150 dagar, något som infaller någon gång i juli, kommer hennes dagersättning sänkas från 680 kronor om dagen till 223. Beskedet kom som en kalldusch.

– Jag kommer få ut ungefär 4 000 kronor i månanden.

Jämfört med?

– I dag när jag har uppe aktivitetsstöd har man ut cirka 10 500 i månanden, det är en ganska stor skillnad.

Om Lotta Rosenkvist säger upp sig och blir arbetslös på riktigt får hon 680 kronor om dagen även efter dag 150. Har hon kvar sin anställning sänks ersättningen till 223 kronor. 

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förklarar varför regeringen infört 150-dagarsgränsen för de långtidssjuka som har ett jobb.

– En del arbeten, även om man har varit borta länge på grund av sjukdom, kanske inte passar. Då kanske det är bättre att man söker ett arbete som man faktiskt kan utföra än att man går år ut och år in och väntar på att komma tillbaka till ett arbete som man inte vet om man kan klara av, säger Sven Otto Littorin.

Men hon säger att hon inte kan säga det just nu hur lång tid det kommer att ta, men det kommer att ta lång tid?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet.

Men du kan kommentera det faktum att ersättningen sänks efter 150 dagar?

– Ja, och det är naturligtvis så att vi behandlar all som befinner sig på det här sättet på samma sätt.

Men Lotta Rosenkvist tycker inte att 150 dagar är en lång tid att komma tillbaka i jobb.

– Sjukdom är någonting som drabbar oss alla, vi vet inte vilken dag vi är färdiga att återkomma eller ej, säger hon.

Varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen kan i dag säga hur många av de utförsäkrade som har en anställning och därmed drabbas av sänkningen.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se