Krisen i Grekland

''Stor risk för spridningseffekter''

Räntan på en tvåårig grekisk statsobligation var i går drygt 14 procentenheter över tyska statspapper med samma löptid. Även om Grekland får hjälp, finns stor risk för spridningseffekter, enligt Handelsbanken.

– Den stora risken i ett krisscenario är att bankerna i Tyskland och Frankrike får en rejäl smäll och att vi får en ny vända av finanskris, säger Handelsbankens chefekonom Jan Häggström.

Enligt Handelsbankens chefekonom Jan Häggström är risken stor att fler av Europas värst krisande länder att behöva räddningslån för att undvika kollaps.

Så här rangordnar han de som ligger värst till:

- Irland och Portugal och sedan Spanien. Alla tre har potentiellt stora bekymmer framöver med att finansiera sina skulder.  

Vad ser vi för effekter av det här just nu här hemma?

– Vi har inte smittas alls för Sveriges del. Snarare har det blivit en omvänd effekt då det visar sig att vi har ganska bra finanser i Sverige och oron kring Baltikum har överskuggats av att problemen är betydligt större i Sydeuropa, det drabbar franska och tyska banker och inte de svenska. Därför har svenska kronan stärkts och svenska räntor går ner i linje med tyska. De som har bra finanser klarar sig bättre nu, säger Handelsbankens chefekonom Jan Häggström.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se