Kungen får skarp kritik för uttalanden om Brunei

Kung Carl Gustafs positiva omdömen om envåldshärskaren i sultanatet Brunei får stark kritik. Den svenska regeringen har kritiserat bristen på mänskliga rättigheter i Brunei. Men under sitt statsbesök, som avslutades på måndagen, beskrev kungen sultanen som en ledare som står nära sitt folk och inte som någon diktator.

–Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé, sa kungen.

–Sedan åker de på 14 dagars rundresa motsvarande en Eriksgata, som vi gör. Det gör de varje år till varje by och hälsar på varenda invånare, handskakar. Så jag upplever det på sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, sa kung Carl Gustaf.

Oerhört pinsamt
Brunei är mer öppet än något annat land man kan tänka sig, sa kung Carl Gustaf på måndagen.

Ett uttalande som nu kritiseras av den folkpartisiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, som var en av kritikerna redan på förhand, när det blev känt att kungen skulle besöka just Brunei.

–Jag tycker att det är ett oerhört pinsamt uttalande från kungens sida. Framför allt är det väldigt sorgligt för svensk del. Sverige ska ju vara ett land som är en spjutspets för demokrati och mänskliga rättigheter. Kungen har ingen rätt att uttala politiska åsikter. Nu gör han det och samtidigt hyllar en diktator, säger Birgitta Ohlsson.

Vad får ett sådant här uttalande för konsekvenser?

–Hela resan i Brunei har bevisligen blivit ett PR-jippo för en oerhört diktatorisk och stängd stat, som leds av en sultan som har flera ministerposter själv och ett parlament i landet har inte varit aktivt sedan 1960-talet. Det är jättesorgligt att Sverige sänder ut sådana här tråkiga signaler, säger hon.

Vad innebär det inrikespolitiskt för Sverige?

–Socialdemokraterna har länge sagt att Sverige ska bli starkare att profilera oss i värdefrågor. Men nu ser man ju att vi ligger bevisligen kvar i samma fålla. Jag tycker att det är trist, säger hon.

Men du kan väl inte anklaga socialdemokraterna för kungens uttalande?

–Nej, men man har bevisligen godkänt att kungen har åkt till en diktaturstat utan att ha med sig någon högre minister. I Vietnam var utrikesminister Laila Freivalds med på besöket. Då var det en annan sak. Den här gången har han åkt ensam utan minister, säger den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson.

Flera partiledare tar avstånd från kung Carl Gustafs uttalanden om Brunei.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger till TT att uttalandena kan skada förtroendet för kungen som person.

Vänsterpartiets förste vice ordförande Ulla Hoffmann anser att kungen inte borde ha sagt något alls. Han åker på statens bekostnad och för statens pengar ska man inte besöka diktaturer, säger Ulla Hoffman.

Statsskicket en politisk fråga
Centerledaren Maud Olofsson säger att det finns en överenskommelse att kungen överhuvudtaget inte ska uttala sig i sådana här frågor och moderatledaren Fredrik Reinfeldt håller med.

–Kungen ska inte förhålla sig till statsskicket i olika länder. Det är en politisk fråga som kungen, med den tradition som vi har, inte bör tycka något om, säger Fredrik Reinfeldt till TT.

Ekot har sökt både statsminister Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds men ingen av dem vill kommentera kungens uttalande om Brunei.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se