Sverigedemokrat avstängd efter hets i närradion

En av kandidaterna på Sverigedemokraternas valsedlar blev 2006 avstängd från att sända närradio efter att han sagt nedsättande saker om invandrare i sändning.

Mannen säger att han har berättat om avstängningen för den sverigedemokratiska ledningen i Göteborg innan han hamnade på valbar plats.

Kandidaten det handlar om är Evald Lindqvist som sände närradio för Göteborgs patientförening innan han stängdes av 2006. Då hade styrelsen i Göteborgs närradioföreningen tröttnat på uttalandena i programmen som Evald Lindqvist gjort, som de ansåg kränkte och hetsade mot invandrare. Evald Lindqvist sa bland annat att "deras barnuppfostran är obeftinlig vilket leder till ouppfostrade ungar som är en kräftböld på vårt samhälle".

2009 fick Evald Lindqvist komma tillbaka till närradion. Dock med ett nytt programnamn och med ett löfte att inte uttala sig nedsättande om invandrare.

Enligt Evald Lindqvist så kände den sverigedemokratiska ledningen till att han blivit avstängd och skälen till det.

– Det har jag pratat med dem om, säger Evald Lindqvist.

Reporter: Det vet Mikael Jansson om till exempel?

– Det har vi pratat om.

Reporter: Det har du och Mikael Jansson pratat om?

– Ja.

Men Mikael Jansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, säger att han inte känner till att Evald Lindqvist blivit avstängd.

– Nej, det känner jag inte till, säger Mikael Jansson.

Hur kan det komma sig att du och Evald Lindqvist har så olika uppfattning om huruvida du vet det här eller inte?

– Det enda jag vet är att det var tal om att han var anmäld men att det var nedlagt. Det är så jag tolkat det, säger Mikael Jansson.

Mikael Jansson säger att Sverigedemokraternas styrelse nu ska lyssna på en av sändningarna i sin helhet och ta ett beslut i veckan huruvida Evald Lindqvist får vara kvar som kandidat. Men att han har blivit avstängd av närradion för att han hetsat mot invandrare kommer inte i sig leda till att han plockas bort - det som spelar roll är vad han sagt, säger Mikael Jansson:

– En närradioförening är ju en förening som tar egna beslut och de kan ju ha en subjektiv mening, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se