Fotboll

Publiktapp blir svårt att ta igen

Åskådarna fortsätter svika den allsvenska fotbollen. Publiksnittet under de 8 första omgångarna är inte ens 6000 åskådare vilket är 2000 lägre i snitt per match jämfört med förra säsongen. Inkomstbortfallet går inte att ta igen i år tror Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson.

Läktarsektioner gapar tomma på många allsvenska arenor under säsongsstarten 2010.

Kalmar FF har också märkt av den vikande publikintresset men inte i lika stor grad om en del andra seriekollegor.

- Den kalla vintern i kombination med rekordtidig seriestart är de främsta orsakerna till publiminskningen säger Svante Samuelsson till Sveriges Radio Kalmar men även det långa hockeyslutspelet tror han påverkat intresset att gå på fotboll.

Även om mycket återstår av säsongen kan inkomstbortfallet bli svårt att ta igen menar Svante Samuelsson:

– Jag tror det  är i princip omöjligt att ta igen publiktappet utan nu gäller det att öka publiksiffrorna i de matcher som återstår 

Trots att Fredriksskans bara varit halvfylld som bäst i år ligger Kalmar nästan i mitten av den allsvenska publiktabellen där BP och Häcken ligger i botten med bara drygt 2000 i snitt

Onsdagens match mellan Kalmar FF och Örebro ser ut att locka omkring 3500 åskådare att döma av antalet förköpta biljetter. 

Kalmar har mött fyra publiklag i starten av serien , IFK Göteborg, Elfsborg, Malmö och AIK men ändå haft  4577 åskådare som bäst.

Janne Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Att skapa feststämning runt matcherna har varit svårt säger Svante Samuelsson:

– Det har varit väldigt svårt med den kylan det varit men vi tror att publiken kommer med värmen.

Publikintäkter är tillsammans med pengar från TV-avtal och centralt stöd de viktigaste inkomsterna för fotbollen och skulle dagens låga publiksiffror stå sig handlar det om många miljoner i minskade intäkter för klubbarna.