Alliansen vill införa drogtester i skolan

De borgerliga partierna vill införa slumpvisa drogtester på skolor om de får fortsätta regera efter valet, trots kritik från egna ungdomsförbund.

– Jag tror att det kan vara bra att ha någonting att skylla på när man bjuds på droger. "det här kan jag tyvärr inte ta för vi har slumpvisa drogtester i mitt plugg". Det är ett jättebra sätt att komma åt det här, tror vi, säger Kristdemokraternas Inger Davidson, som sitter i riksdagens justitieutskott.

Men förslaget har inget odelat stöd bland unga borgerliga politiker.

– Vi tror att det är en dåligt idé. För det första finns inget som heter frivilliga drogtester. Det blir någon form av tvång inblandat i själva testandet.

Men kan det inte leda till att elever känner att de inte kan prova droger för att de kan bli testade och att de då avhåller sig?

– Unga tar inte droger för att de inte är rädda för att bli upptäckta, utan folk blir missbrukare av svåra sociala orsaker. Det här kommer inte att avskräcka någon, säger Adam Cwejman, som är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Den borgerliga alliansens rättsgrupp presenterade en rad förslag som partierna vill genomföra om de får fortsätta regera efter valet.

Ett annat förslag är att unga brottslingar över 15 år ska kunna tvingas lämna sin hemmiljö över helgen för att delta i utbildning och komma bort från brottsliga kamrater.

De borgerliga partierna föreslår också att de som begår grova brott ska få lindrigare straff om de frivilligt berättar vad som hänt. Men återfallsbrottslingar ska få hårdare straff.

De vill också se om polisen ska få publicera bilder på misstänkta personer för att få tips.

- Under vissa förutsättningar har man ju filmupptagningar, bevis där man ser att någon begår ett brott. Efterlyst har fungerat i många år och jag förstår inte varför inte polisen skulle ha samma förutsättningar, säger justitieminister Beatrice Ask.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se