Växjö

Misstänks ha sålt tv-koder

En man från Växjö misstänks ha sålt koder för olika betaltv-bolag till privatpersoner och riskerar nu fängelse för brott mot avkodningslagen.

Det var i tisdags som mannen greps av polisen och senare anhölls av åklagare. Och vid en husrannsakan hemma hos honom beslagtog polisen både utrustning och pengar.

– Ja, en person i Växjö är misstänkt och dessutom en person i Degerfors, men personen i Växjö är den som är huvudansvarig för verksamheten som vi ser det, säger Henrik Rasmusson, kammaråklagare vid den internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Vad är det han har gjort?

– Han har distribuerat de koder som behövs för att kunna titta på tv-utsändningar via satellit eller kabel via internet, så personer som har köpt koder av honom kan titta gratis på tv-utsändningarna utan att behöva gå via tv-bolagen och behöva betala fulla abonnemangsavgifter.

Mellan 150 och 200 personer misstänks ha köpt koder av mannen, och enligt Henrik Rasmusson riskerar mannen nu böter eller fängelse i upp till sex månader.

Vad händer nu?

– Vi ska nu analysera den utrustning som vi har tagit i beslag och se om vi hittar annan bevisning också. Men vi har goda förhoppningar om att ro det här i land ganska snart för båda de misstänkta har medgett sin inblandning i det hela, säger Henrik Rasmusson.

Växjöbon har nu släppts, och åtal mot honom kommer troligtvis först i höst.

Lena Gustavsson/Lars-Peter Hielle
nyheter.kronoberg@sr.se