Husläkarmottagning kan få stänga efter kritik

Stockholms läns landsting vill säga upp avtalet med en husläkarmottagning sedan den verksamhetsansvarige läkaren fått allvarlig kritik av Socialstyrelsen.

Läkaren som är verksamhetschef vid en husläkarmottagning i länets norra del kritiseras bland annat för att ha anställda utan svensk läkarlegitimation. Han har också själv utgett sig för att vara specialist i psykiatri, vilket han inte är. Dessutom har han sjukskrivit personer slentrianmässigt utan undersökning och inte följt upp o utvärderat behandlingar.

Socialstyrelsen har anmält läkaren till hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd - som ska besluta om han ska bli fråntagen sin läkarlegitimation eller inte.

Men tjänstemän på Stockholms läns landsting vill redan nu stänga hela mottagningen. Peter Lundqvist, på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, säger att det är väldigt ovanligt.

– Det är mycket ovanligt. Det är första gången som det händer i Stockholms läns landsting, säger Peter Lundqvist

Hur allvarligt är det som har hänt på den här mottagningen?

– Ja det är så pass allvarligt att vi tycker att det här är en säker grund för att säga upp avtalet med den här vårdgivaren, säger Peter Lundqvist.

Politikerna i sjukvårdsutskottet norr ska nästa torsdag, den 6 maj, bestämma om mottagningen stängs eller inte.

Vad gäller den ansvariga läkaren, så kommer Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att besluta om läkaren ska blir fråntagen sin läkarlegitimation eller inte, eller om han ska få en prövotid.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se