Många klagomål från askmolnsdrabbade

Flera nätter på flygplatsgolvet och otydlig information från flygbolagen. Nu växer högen med erfarenheter och klagomål från de resenärer som drabbats av inställda flyg på grund av askmolnet.

Majoriteten av alla samtal till Sveriges konsumentvägledare har den senaste veckan förstås rört vulkanaskan och det påföljande resekaoset. Till exempel från dem som blivit ombokade till nya flyg en vecka senare men som inte får hjälp med att betala de extra hotellnätter som då behövts.

En annan vanlig fråga nu är om resebolagen har rätt att ta ut en administrativ kostnad när de betalar tillbaka de ersättningar kunden har rätt till, berättar konsumentvägledare i Stockholm, Maria Wisell.

– Vissa flygbolag hänvisar till resebyrån som då vill ha en administrativ kostnad. Men du har alltid rätt att gå till det transporterande bolaget och kräva tillbaka pengar och då ska det vara utan någon kostnad för det.

Vad är det för summa man drar av?

– Det har varit 300 kronor. Då är det för liten summa för att pröva den i Allmänna reklamationsnämnden.

– Vårat råd är att gå direkt till flygbolaget för det är de som är ansvariga för att betala tillbaka.

Flera resenärer upplever också att informationen från flygbolagen har varit undermålig.

Som Adéle Gustafsson från Västervik som landade i Sverige i måndags kväll efter att ha suttit fast i Bangkok i Thailand, och sovit fem nätter på flygplatsgolvet.

– Vi skulle åka med Finnair. På plats fick alla olika information och ingenting stämde.  Man visste ingenting, säger hon.

– Det finns ingen tillgänglig telefonrådgivning eller ställe dit man kan ringa och klaga. Är det så att det finns så kan det vara så att man måste ställa sina anspråk på engelska, säger Maria Wisell.

Vad kan det leda till om man inte får guidning vid det tillfälle man behöver?

– Det leder säkert till att det är en hel del som inte orkar gå vidare med sina krav.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se