utsläpp i mexikanska golfen

Oljan från sjunkna riggen närmar sig

Uppdaterad 12:03

Den amerikanska kustbevakningen säger nu att oljeläckan i den Mexikanska golfen är mycket kraftigare än man tidigare trott. Och enligt de senaste väderprognoserna befaras oljan kunna slå in mot de känsliga amerikanska kustområdena i Louisiana redan i morgon, svensk tid.

Den amerikanska kustbevakningen fick tidigt i morse svensk tid information av det brittiska oljebolaget BP som äger den oljekälla som läcker, om att ytterligare en läcka i fyndigheten har upptäckts. Källan finns ju under den plats i Mexikanska golfen där en oljeplattform exploderade och sjönk i förra veckan.

Enligt kustbevakningen är det nu uppskattningsvis 5 000 fat olja per dag som läcker ut från fyndigheten mot tidigare uppskattade 1 000 fat per dag. Försöken att täta läckorna i fyndigheterna har hittills misslyckats. Samtidigt provar man nu att bränna bort redan utläckt olja från havsytan inletts.

Mary Landry från den amerikanska kustbevakningen berättade på en presskonferens i går att hon godkänt planerna att försöka bränna bort delar av oljeutsläppet.

Försöken inleddes vid midnatt, svensk tid, och om de anses vara lyckade kommer taktiken användas i större skala. Oljan på vattenytan bränns bort genom att man samlar ihop den i mindre områden, omringade av brandsäkra länsar, och sedan tänder på.

Och vad än värre är för myndigheterna i delstaterna längs gulfkusten, vindarna ser nu ut att vända på ett sådant sätt att den första olja kan nå den känsliga kusten redan på fredag.

Oron är förstås stor för vad oljan kan ställa till med. Guvernören i delstaten Alabama, Bob Riley, säger att man ska göra allt för att förhindra att oljan skadar naturen. Tack vare att oljan fortfarande befinner sig ute till havs har delstatsmyndigheterna hunnit göra vissa förberedelser för att kunna hantera situationen.

En talesperson för den kuststaden Biloxi i delstaten Missisippi säger till nyhetsbyrån AP att myndigheterna i staden, som ligger i den varma södern, är lika lite utrustade för att ta hand om ett oljeutsläpp som man skulle vara om det helt överraskande plötsligt skulle falla 30 cm snö över staden.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se