Traryd

Christer fick inkomsten halverad

De långtidssjukskrivna som inte varit med i a-kassan har drabbats hårt ekonomiskt av att bli flyttade till arbetsförmedlingen. Christer Allström från Traryd fick sin ersättning sänkt med hälften.

– Det var som att slå undan benen på mig. Jag fick alltså min ersättning halverad, och det innebär att jag fick ut ungefär 4 500 på en månad, berättar Christer Allström.

Alla har nämligen inte kunnat utnyttja de övergångsregler som regeringen beslutade om och som gjort det möjligt för vissa långtidssjukskrivna att gå med i en a-kassa där de tidigare varit medlemmar.

Sjukskriven i nio år
Christer Allström har varit sjukskriven i nio år för problem med armar och axlar, problem som förvärrats av två operationer. Vid årsskiftet tillhörde han dem som med de nya reglerna i sjukförsäkringen ändå skulle föras över till arbetsförmedlingen för att få arbetsförmågan prövad.

För Christer Allströms del har det betytt en halverad inkomst. Som egen företagare med ett företag han trodde mycket på var han inte medlem i a-kassan. Han var inte heller hjälpt av regeringens övergångsregler som gjorde det möjligt för dem som varit med i a-kassa under 2006-2009 att återgå till a-kassan och direkt få ersättning.

Förlorade ekonomiskt
Och Christer Allström är inte ensam. Även andra som Sveriges Radio Kronoberg talat med har efter långa sjukskrivningar inte kunnat utnyttja möjligheten med tidigare a-kassa. Hur många de är finns inga siffror på.

Däremot har Försäkringskassan räknat ut att häften av de utförsäkrade förlorat ekonomiskt på att flytten till arbetsförmedlingen trots försäkringar om motsatsen av regeringen.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se