stanley cup

Montreal skrällslog Washington

Toppseedade Washington, med svenske Nicklas Bäckström och den ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin, är sensationellt utslagna ur NHL-slutspelet.

Montreal vann med 2-1 på bortaplan i den sjunde och avgörande åttondelsfinalen natten till torsdag.

Washington, som efter fyra matcher ledde matchserien med 3-1, har i de tre sista haft svårt att få igång sin ryske fixstjärna Alexander Ovetjkin samtidigt som Jaroslav Halak i Montrealmålet har dominerat totalt.

I nattens match stod Halak i vägen för 41 av 42 skott och under de tre sista matcherna har han endast släppt förbi sig tre av inte mindre än 134 skott.

I nattens match tog Montreal ledningen med 1-0 sent i första perioden genom Marc-André Bergeron, ett resultat som stod sig ända till 16.24 in i tredje perioden då Dominic Moore utökade till 2-0.

Matchen kändes vid det laget punkterad men efter en snabb replik signerad av Washingtons Brooks Laich blev det ändå spännande med drygt två minuter kvar. Montreal höll dock undan och slutresultatet kunde alltså skrivas till 1-2.

Detta innebär att det efter grundserien toppseedade Washington slogs ut redan i åttondelsfinalen av bottenseedade Montreal, som nu får möta fjolårsvinnarna Pittsburgh i kvartsfinal.

Matchfakta kvartsfinal 7 i bäst av 7

Washington-Montreal 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)
Washington: Brooks Laich (Nicklas Bäckström).
Målvakt Semjon Varlamov 87,5 procent.

Montreal: Marc-André Bergeron, Dominic Moore.
Målvakt Jaroslav Halak 97,6 procent.

Publik: 18 377.

Montreal vidare med 4-3 i matcher.

Så spelas kvartsfinalerna:

San Jose - Detroit
Chicago - Vancouver
Pittsburgh - Montreal
Boston - Philadelphia

Radiosporten/TT
ishockey@sr.se