Nyheter

Var sjunde cigarett i Sverige kan vara insmugglad

Allt fler smuggelcigaretter fastnar i den svenska tullen.

Över 42 miljoner har redan beslagtagits i år jämfört med 57 miljoner under hela året 2009.

Johan Falkman är tullspecialist vid Tullverket och berättar i P4 Extra om de ökade beslagen.

I Sverige säljs ungefär sju miljarder cigaretter per år och enligt uppgifter från tullverket så ska en miljard av cigaretterna som har kommit till landet i år ha smugglats in illegalt.

-Har vi samma takt skulle vi kunna komma upp i närmare 200 miljoner beslagtagna cigaretter bara under 2010 säger Johan Falkman.

Billiga cigaretter är falska kopior

Cigaretter av de välkända märkena är oftast falska om de säljs billigt.

-Då är de tillverkade i någon jordhåla i Kina. Om de innehåller tobak ska du vara glad. De smakar ofta skit och luktar inte på samma sätt som riktiga cigaretter, säger Johan Falkman till Lotta Bromé i P4 Extra.

Smuggelcigaretterna dyker upp där folk vill köpa dem. Men eftersom etikett och varningstext står på ett främmande språk så är de lätta att spåra när de dyker upp i handeln.

-Vi har inte fått någon information om smuggelcigaretter vid några av de stora kedjorna. Det är frifräsare som minilivs, tobaksaffärer som i första hand säljer vidare.

Det finns till och med ett eget märke av cigaretter som tillverkas i Kaliningrad i Ryssland och enbart produceras i syfte att smugglas vidare ut i världen.