Kristianstad

En budget utan större satsningar

De styrande borgerliga partierna i Kristianstad presenterade under torsdagen sin budget för nästa år. Framför allt satsar de på att kompensera de verksamheter som drabbades hårt av besparingar förra året, t ex förskolan.

– Jag tycker det är en ansvarsfull budget och jag tror inte man hitta något valfläsk i den, säger Bengt Gustafson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Det handlar om små satsningar som bland annat består i att nämnderna får behålla de extra pengar de fick sig tilldelat av regeringens konjunkturstöd för i år, trots att kommunen inte får några extrapengar 2011. 

Och den verksamhet som får mest nya pengar är barn- och utbildningsnämnden. Där ska det satsas på att renovera och bygga om skolor, och så ska förskolan få tillbaka lite av de 20 miljoner kronor som sparades in under krisen, säger Pierre Månsson (FP) som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. 

Budgeten innehåller inga skattehöjningar, och det är de fem sittande partierna i Kristianstad som ligger bakom den. 

Det innebär att kristdemokraterna inte är med, även om Bengt Gustafson gärna skulle se att de finns med i ett eventuellt blått styre i kommunen efter valet i september.

Linnéa Mattisson
linnea.mattisson@sr.se