Forsränning och mösspåtagning

Radio Uppland följde valborgsmässofirandet från tidig morgon till sen kväll. Här kan du höra, läsa och se stora delar av vår bevakning.

Under eftermiddagen har den traditionella mösspåtagningen ägt rum i Carolinabacken och Orphei Drängar har som vanligt sjungit in våren i universitetsaulan. Men firandet började i morse med den obligatoriska forsränningen där cirka 100 flottar deltog. Hanna Feldman var en av de som satt och tittade på de passerande flottarna.

– Det ser ut som en flaska. Det är två som sitter på den. Dom har tagit bort några delar och det ser jättekul ut. Jag är inte säker på att de kommer klara fallen men jag tror det, säger hon.

Vid Kvarnfallet i morse var även Niklas Nowaky och Oskar Stålberg, som släpat med sig en stor vit soffa.

– Det här är en flerårig tradition, valborg är ju den största högtiden när man bor i Uppsala, så det är bara att satsa, säger Niklas Nowaky.

Vad är det ni ska göra vid Kvarnfallet på morgonen?

– Här spenderar vi de första timmarna, lastar av öl för att få plats med mer i väskorna. Min bror ska åka i forsränningen, då vill man vara här tidigt och se vad som händer. Det här är bästa platsen, här ser man när båtarna går sönder, säger Oskar Stålberg.

Cirka 100 flottar deltog i forsränningen och tusentals människor tittade på. Tvåa kom några tjejer.

– Vi hade så bra båt. En racerbåt var det. Taktiken i fallen var att paddla och skrika allt vi kunde, säger en av dem.

Klockan tre på eftermiddagen var det dags för mösspåtagning i Carolinabacken där 20 000- 25 000 personer deltog. Anna och Eva var två av dem som var där.

– Jag tycker att det är mindre folk än jag är van vid, och lite mindre mössor. Det kanske ligger i tiden. Men jag hoppas inte det, säger Eva.

 Christer Nordström, presstalesman på polisen har jobbat under sista april i 39 år. Han säger att det enligt de lokala ordningsföreskrifterna är förbjudet att dricka alkohol i stadens centrala delar men att man just idag fokuserar på ungdomar i första hand.  

Vilken tid är det som mest intensivt ?

– Vi får det mest intensiva trycket Vid 14-tiden i eftermiddag. Då är det en enorm fokusering på den så kallade champangegaloppen. Sen kommer nästa tryck vid 18- 19 på kvällen när det allmänna firandet börjar.

Är det något som negativt under året?

– Drickandet har ökar markant. Vi ser fler kraftigt berusade personer och många ungdomar som dricker alkohol för första gången. det positiva är framför allt att vi har haft fokusering på nationerna där vi ställt höga krav. Alkohollagens regler gäller även där. Nationerna har gjort ett väldigt bra jobb så här långt. Men alla har ett personligt ansvar för hur man uppträder, säger Christer Nordström presstalesman på polisen i Uppsala.

Elisabeth Terenius
elisabeth.terenius@sr.se