Kiruna

Jan Wajstedt målar Kiruna

Konstnären Jan Wajstedt målar tavlor av ett Kiruna han är rädd kommer försvinna. När stadsflytten kom på tal och han insåg att alla de husen vid bolagsområdet kommer tvingas att flytta eller rivas, bestämde han sig för att måla av husen.

- Visst ska vi flytta Kiruna men då måste man ha den på ett vettigt ställe. Det är som att slita ut halva hjärtat att riva alla de vackra husen vi har.

Jans vardagsrum är fullkomligt översvämmat av konst, både målningar, teckningar och slöjd. Mitt på väggen hänger en tavla som sticker ut, den föreställer Kiruna, ett Kiruna med hus som faller, papper som flyger och en Hjalmar Lundbom som ser på röran ifrån ett moln. Jan har döpt den till Staden och malmen.

– På den här målningen vill jag visa att malmen finns under oss, att den kommer. Stadshuset pekar åt sidan, papper flyger bort. Husen står åt alla kanter. Bolagsområdet komemr ju rivas först och det är här jag har mitt hjärta. Och Hjalmar Lundbom ser på allt från molnet. Han flinar för han tycker det går bra för LKAB, men dåligt för Kiruna.

Jan är född och uppvuxen i Kiruna och hans far föddes just i bolagsområdet . I och med flytten av Kiruna kände han att han ville göra något för att bevara de vackra byggnader som han tycker är så viktiga för Kiruna, och han gör det frivilligt.

- Det är mitt eget intresse, jag håller på och tecknar hela bolagsområdet, alla typer av hus. Mitt mål är affischer, vykort, kanske en bok. Det finns inte så många tecknade eller målade hus. Jag hoppas de behåller nån hustyp iallafall och att de kan placera dem på ett vettigt ställe.

Jan har också gjort en mängd detaljerade teckningar av olika hustyper.

– Nu har jag trettio stycken, mitt mål är att göra fyrtio stycken. Det finns alla möjliga hus. Gamla laboratoriet och här är Hjalmar Lundbomsgården...

Hur lång tid tar det för dig att teckna en bild?

Fyra eller fem timmar. Då jobbar jag med tusch och just de här husen är ju så väldigt detaljerade...

Men han säger att även om alla husen rivs och försvinner så kommer han bo kvar.

– Jag måste ju leva kvar. Flyttar jag söderut så lever jag inte länge. Jag har ju mitt hjärta här, det går inte att ta bort det.

Jan planerar att ha en större utställning, förslagsvis i stadhuset.

Om det blir en utsällning med alla husen, kommer du sälja de bilderna?

– Ja, jag skulle gärna vilja göra en serie av kommunen eller LKAB, men jag vet inte, nu vill jag koncentrera mig på att det här ska bli klart så får vis se.

När är det tänkt att det ska vara klart?

– Till hösten någon gång.

Han jobbar också med annat nu utöver konsten, för att få det att gå runt, men drömmer om att i framtiden bara kunna måla.

– När jag får pension då ska Janne leva bara på konst. Då drar jag iväg till min stuga och mår livet.

Frida Fernqvist

frida.fernqvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio