Beska åtgärder krävs av Grekland

Uppdaterad: 14:00
I Aten pågår förhandlingarna om hur landet ska räddas undan statsbankrutt. Enligt de senaste uppgifterna kan förhandlingarna i Aten komma att avslutas i morgon. Det står redan nu klart att det blir mycket hårda åtstramningar.

Detaljerna om exakt vilket stöd krisdrabbade Grekland ska få kommer att klarna i helgen. På plats finns företrädare för den grekiska regeringen, Europeiska centralbanken, EU-kommissionen och Internationella valutafonden.

De hårda åtstramningar som Grekland kan vänta sig är att de statsanställdas löner ska frysas under tre år och att det förmånliga pensionssystemet ska rivas upp.

Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden finns sedan två veckor tillbaka i Aten och förhandlar med den Grekiska regeringen om villkoren för ett jättelikt nödlån. Och förhandlingarna verkar vara på väg att resultera i ett av de hårdaste svångremsprogram som något land ställts inför.

Enligt de grekiska fackföreningarna, som hålls informerade om förhandlingarna, innebär paketet att underskottet i Greklands statsfinanser ska skäras ned med tio procent under två år. Det är en mycket snabbare takt än vad regeringen tidigare planerat.

Statsanställdas löner ska frysas under tre år, bonusar ska tas bort, offentliga myndigheter ska läggas ned och Europas kanske förmånligaste pensionssystem ska rivas upp. I dag kan många greker gå i pension i 50-årsåldern. Nu diskuteras en höjning till 67 år.

Polisen i Aten sköt i dag tårgasbomber mot hundratals protesterande demonstranter, som försökte ta sig fram till finansministeriet, där förhandlingarna hålls.

– Vi måste ta historiska beslut, oavsett hur svåra och smärtsamma de är, sa premiärminister Papandreou, när han i dag informerat fackföreningarna om läget i förhandlingarna. Det handlar om nationens överlevnad, sa han.

Men om man läser ekonomiska analytiker i internationella tidningar finns det många som redan ifrågasätter om ett sånt här paket kommer att kunna rädda Grekland.

De jättelika nedskärningarna kommer att medföra fortsatt och fördjupad recession i Grekland. Det riskerar att innebära att skatteintäkterna rasar och i själva verket fördjupar krisen ännu mer - kollapsen skjuts bara på framtiden.

Mycket tid har gått förlorad genom att förneka faktum. Greklands ekonomi har så stora problem att stöd från Internationella valutafonden inte kommer att hjälpa. Greklands skulder borde skrivas ned så fort som möjligt, säger till exempel den inflytelserika ekonomen Nouriel Roubini i Financial Times i dag.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se