Ägarlägenheter står osålda

Intresset för den nya typen av ägarlägenheter har hittills inte ens varit i närheten av regeringens förväntningar. 

Den 1 maj är det ett år sedan det blev möjligt att verkligen äga en lägenhet, på samma sätt som man kan äga ett hus. I Mölnlycke planeras nu ett hus med 14 ägarlägenheter, men hittills har mäklaren Yvonne Elmgren bara hittat köpare till fem av lägenheterna.

 – Tyvärr är det så att begreppet ägarlägenhet har inte nått ut till människor i stort, säger Yvonne Elmgren.

Lagom till vitsippesäsongen nästa år är det tänkt att huset ska stå klart och då ska de boende kunna njuta av idyllen från sina balkonger och uteplatser.

En trerummare i det här huset i Mölnlycke kommer kostar drygt fyra miljoner kronor - om det nu alls blir några ägarlägenheter här. Innan banken skjuter till de nödvändiga pengarna till bygget måste nämligen minst 12 av de 14 lägenheterna vara bokade. Hittills har Yvonne Elmgren bara nått knappt halvvägs dit.

I sin proposition om ägarlägenheter gjorde regeringen vad man ansåg vara en försiktig uppskattning; att det skulle byggas 3.000-5.000 ägarlägenheter om året. Men takten har bara varit en tiondel så hög under det första året efter reformen. Enligt de senast tillgängliga uppgifterna är bara ett 50-tal ägarlägenheter färdigbyggda, och därtill har Lantmäteriet fått in ansökningar om bygget av ytterligare uppemot 400 ägarlägenheter.

Ägarlägenhetsreformen har hittills alltså inte alls varit den succé som regeringen hade hoppats på, men bostadsminister Mats Odell (KD) skyller på finanskrisen och att bland annat banker och försäkringsbolag har varit osäkra på vilka regler som gäller.

– Allt detta tror jag kommer att förändras, när finanskrisen sjunker tillbaka, säger Mats Odell.

Jens Möller
jens.moller@sr.se