Grekland

"Krisen förvärras av prestigetänkande"

Den grekiska krisen har förvärrats av senfärdighet och prestigetänkande hos både Grekland, euroländerna och EU, säger ekonomiprofessorn Anders Åslund. Han är verksam vid Peterson Institute for International Economics i Washington.

Han anser att Internationella valutafonden, IMF, borde ha tagit över redan för ett halvår sedan.

– Här försöker EU i olika former ta ledningen, när de inte har några regler, inga kvalifikationer, och inte ens pengar redo för en sådan aktion, säger han.

– Av någon anledning så anser de det vara en stor skam att vända sig till IMF, när den stora skammen är att man har misskött sig så illa tidigare och det gäller att rätta till det på det bästa sättet.

Är det politisk prestige?

– Absolut. Och det är det som är problemet med att låta EU sköta det. För då blir det ett antal regeringar som måste försvara sig inför sina väljare. Det är mycket bättre att lämna sådana här frågor till IMF.

Nu talar man om ett stödpaket på ungefär 100-120 miljarder euro. Kommer det att räcka tror du?

– Jag tror inte det. Jag tror att skuldbördan helt enkelt är för stor. Så sannolikt behöver halva skulden skrivas av, säg 150-200 miljarder dollar, säger Anders Åslund.

– Det är bättre att säga det direkt, annars skulle Grekland hamna i en svår åtstramningssituation där det inte finns en utgång. Det är fullkomligt normalt att ställa in betalningarna om man inte klarar av situationen.

Vem ska i så fall betala den avskrivningen, är det skattebetalarna i euroländerna?

– Det ska de som äger grekiska obligationer göra, de som dumdristigt har köpt dem till alltför höga priser och alltför låga räntor. Det gäller då framför allt banker i södra och centrala Europa, säger Åslund.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se