Danmark vill byta klenoder med Sverige

En unik bytesaffär diskuteras nu mellan Sverige och Danmark. Danmark vill ha tillbaka den äldsta versionen som finns av den danska medeltidslagen Jyske lov, den Jylländska lagen, som finns på Kungliga biblioteket i Stockholm.

I utbyte mot den åtråvärda handskriften kan Danmark erbjuda Sveriges nationalsång "Du gamla, Du fria" i den äldsta inspelning man känner till. Den finns nämligen i Danmark, på Statsbiblioteket i Århus.

Inspelningen är gjord på en så kallad fonografrulle, antagligen kring år 1890, av en dansk sångare.

Kan det här möjligen vara den nyckel som Danmark behöver för att få tillbaka den Jylländska lagen som finns på Kungliga biblioteket i Stockholm? Att få tillbaka den här handskriften har länge varit ett danskt önskemål. Den ses som en av grundstenarna i det danska statsbygget.

Svenskarna har alltid sagt nej till att göra sig av med Jyske lov. Bland annat eftersom den har betraktats som ett krigsbyte. Och det finns en regel som säger att sådana erövringar normalt inte lämnas tillbaka. Många museer skulle bli ganska tomma om de tvingades göra det.

Men nu har det visat sig att lagboken inte är ett krigsbyte, utan köptes någon gång på 1700-talet. Alltså är det fritt fram för en bytesaffär. Om nu Danmark hittar något som Sverige vill ha.

Det är diskussioner på gång om det , säger Gunnar Sahlin, chef för Kungliga biblioteket, till Ekot. Men frågan är, om Sverige skall lämna tillbaka den Jylländska lagen, räcker det då med en skrapig inspelning av en dansk sångare?

Christer Fridén
christer.friden@sr.se