"Utsläppet påverkar sättet att leva”

Kustbevakningen i USA säger nu att oljeutsläppet vid sydkusten kommer att orsaka omfattande problem. Utsläppet befaras vara mycket större än man tidigare trott.

Enligt universitetet i Miami som studerat satellitbilder är oljebältet i Mexikanska golfen tre gånger större än vad man uppskattat tidigare.

Men uppgifterna om hur mycket olja som läcker ut är osäkra, enligt en oceanograf vid universitetet Florida State kan det handla om fyra miljoner liter varje dag, det är fem gånger mer än den uppskattning som de flesta gör.

Den amerikanska kustbevakningen säger att oljan ännu inte nått känsliga områden på land i delstaten Louisiana, men att den kommer att göra det.

– Frågan är bara när och var, sade kustbevakningens befälhavare Thad Allen till reportrar på lördagen.

Guvernören i Louisiana, Bobby Jindal, sade i ett uttalande att oljan inte bara hotar den känsliga naturen och fisket, utan hela sättet att leva i området. Oljan rör sig nu österut och väntas också nå Mississippi, Alabama och Florida. 

USA:s president Barack Obama planerar att själv besöka katastrofområdet under söndagen och inspektera oljeutsläppet från luften. Enligt vita huset har omkring 300 båtar, och också flygplan och helikoptrar satts in för saneringen, men dåligt väder försvårade arbetet under lördagen.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se