Greklands kris

Ministrarna godkände stödpaketet

I kväll kom eurozonens finansministrar överens om att bevilja ett lån på 1 100 miljarder kronor till Grekland.

Ekonomikommissionär Olli Rehn sa att i dag är en viktig dag för både Grekland och EU.

Av de 1 100 miljarder kronor som Grekland nu beviljas i lån under tre års tid står eurozonens medlemsländer för den största delen av kakan, runt 800 miljarder kronor. Det sa eurozonens ordförande Jean Claude Juncker vid en presskonferens i kväll.

300 miljarder ska delas ut i år. Juncker och de övriga herrarna vid det blå podiet försäkrade att euroländernas motkrav på Grekland är strikta och att landets utlovade åtstramningspaket kommer att nagelfaras varje kvartal.

Räntan för lånet kommer att ligga på runt fem procent och varje eurocent ska betalas tillbaka, lovade Greklands finansminister Papakonstantinou.

Det ska möjliggöras genom en omstrukturering av pensionssystemet, sänkta löner och indragna förmåner för offentliganställda greker.

Runt 100 miljarder svenska kronor av det totala lånet ska öronmärkas för en stabilitetsfond för grekiska banker ifall de skulle sakna kapital framöver.

Eurozonens medlemsländer ska nu godkänna stödplanen i sina nationella parlament. Det väntas ske i veckan som kommer.

På ett extrainsatt möte nästa fredag ska eurozonens stats- och regeringschefer slutligen godkänna planen, men kommer då inte att backa från dagens löften, enligt Juncker.

Den europeiska centralbankens ordförande Trichet betonade att stödet till Grekland inte bryter mot reglerna. Det här lånet är nödvändigt för att garantera unionens fortsatta stabilitet, sa han.

Lotten Collin
lotten.collkin@sr.se