Emmaboda

Färdtjänst het fråga i Emmaboda

Frågan om färdtjänst och vilka som ska få den är en ofta debatterad fråga, inte minst i Emmaboda kommun.

I ett medborgarförslag föreslås det nu att alla över 80 år i kommunen ska få färdtjänst. I ett annat krävs det att politikerna ska be de äldre som blivit av med sin färdtjänst om ursäkt.

En av de som haft färdtjänst men blivit av med den är 91-åriga Bror Carlqvist som bor i skogarna mellan Eriksmåla och Kosta.

Förut hade hade han färdtjänst men sen förra året är den indragen. Kommunen menade att han hade blivit för frisk

Bror Carlqvist överklagade till länsrätten men förlorade och idag är han hänvisad till närtrafiken. Två förmiddagar i veckan kan han åka dit han behöver i kommunen, men behöver han åka några andra tider måste han få hjälp. Och han är besviken på kommunen och på att han inte längre beviljas färdtjänst.

--Har man jobbat ett helt liv och knogat så kan de väl unna en när man är över 90 år att få färdtjänst. Det kostar inte så mycket, säger han.

Bror Carlqvists fall och andra fall där färdtjänsten dragits in har vållat debatt i kommunen. Men färdtjänst till alla över 80 år som medborgarförslaget föreslår faller utanför kommunallagen menar man på kommunen. Men kritiken har ändå fått politikerna att fundera över förändringar av färdtjänsten och just nu utreder man det.

--Vi vill inte ha de här jättestora svängningarna där man kanske har haft färdtjänst i tio år och sen plötsligt blir man utan vid väldigt hög ålder. Det känns inte bra så vi jobbar på att hitta en förändring på det, säger Stig-Ove Andersson(S) som är socialnämndens ordförande i Emmaboda.

Stig-Ove Andersson inte vill kommentera det enskilda fallet med Bror Carlqvists färdtjänst.