Stockholms stadsbibliotek

Larm om tuffa arbetsvillkor

De anställda på Stockholms stadsbibliotek mår dåligt, efter flera omorganisationer och upprepade nedskärningar. Sjukskrivningarna ökar och huvudskyddsombudet, Annika Maaranen, får dagligen både brev och påringningar från anställda som mår dåligt.

- Man går på knäna, man kan inte sova, man mår illa, man har magont. De skriver att de inte har lusten kvar. De mår uruselt.

De senaste tre åren har cirka 50 tjänster försvunnit från Stockholms stadsbibliotek, idag arbetar cirka 400 på stadens 43 bibliotek.

Huvudskyddsombudet Annika Maaranen beskriver en stukad yrkeskår som bara får mer och mer krav på sig. För att klara av bemanningen tvingas bibliotekarierna dela sin arbetstid på minst två bibliotek, samtidigt har arbetsuppgifterna utökats eftersom dagens bibliotek ofta fungerar som medborgarkontor och fritidsgård:

- Vi är jätteglada för ungdomarna som kommer till biblioteken men vi måste kunna ta emot dom på rätt sätt men det kan vi inte. Det är alltså folk som inte orkar gå till sin arbetsplats därför att det är så stökigt.

I år ska biblioteken spara 16 miljoner, samtidigt satsar staden 40 miljoner på nya filialer och modern utrustning. Men vi är för få för att klara av vårt uppdrag säger Annika Maaranen:

- De pengarna går ju till strukturplaner och till att renovera bibliotek och att utveckla verksamheten, men de går inte till personal. Så att som många säger, det är som att starta och bromsa i samma tag.

Annika Maaranen berättar att flera av hennes kollegor tröttnat på situationen och flyttat från Stockholm till jobb i kranskommunerna eller ut i landet:

- Vi behöver få hjälp ifrån politikerna för det är ju dom som styr. Vi har avgifter, men vi kan inte ta betalt så att vi kan täcka upp de kostnader som ökar och då måste vi ju få hjälp nånstans och det är ju politikerna som sitter på pengarna.

Inom kort ska ett upprop som 300 av de biblioteksanställda skrivit under lämnas över till politikerna i stadshuset. I uppropet kräver de rejält minskade öppettider, stängning av små bibliotek och fler sommarstängda bibliotek. Det krävs för att få tillbaka orken och arbetsglädjen.

Anna Björkman
Anna.Bjorkman@sr.se