Hotad fiskart i Kolbäcksån

I går kunde fiskeintresserade personer kika närmare på lekande asp i Kolbäcksån vid Strömsholm, men de var lite skygga. Stammen har de senaste åren minskat, enligt Stefan Johansson på Strömsholms Natur.

– Den har gått ned sedan mitten på 1900-talet, vilket har sina olika orsaker. Det är väl så att de inte har kvar de lekplatser de hade tidigare pga mänskliga aktiviteter som dammbyggen, kraftverksbyggen och muddring av bottnar, säger Stefan Johansson till P4 Västmanland.

– Aspen behöver det nakna gruset som finns för att äggen ska kunna fästa, så de går upp i de här stridare vattnen från Mälaren och sedan leker de här. De har sina gropar som de försvarar ganska kraftigt då.

Hur kan en sådan här utflyktsdag rädda aspen?

– Det man kan göra är ju att informera och det här är ju ett led i det från länsstyrelsens sida, samtidigt tittar man över olika vägar att få upp aspen lite längre norrut, bland annat i Kolbäcksån. det finns avskurna populationer av Asp på olika ställen, men det gäller ju att de får träffa på varandra, säger Stefan Johansson.

Utflykten arrangerades av Länsstyrelsen.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se