Näsdropp och Bladhvändning

2 maj
Huvudet värkte, näsan rann och halsen rosslade. Egentligen borde jag legat nedbäddad på grund av förkylning. Men ett löfte är ett löfte, om än skrivet i en handbollsblogg. Än en gång fick jag se en halv match. Jodå, teves mittlinjekamera stod i vägen i dag igen.

Jag var alltså på plats i Österporthallen och fick se ytterligare ett kapitel i den osannolika sagan om Drott. Nu var jag inte ensam om att ha rinnande näsa, många i den tillresta Drottklacken var rörda till tårar.

Och undra på det! Det Drott gjorde i dag, är utan jämförelse den största skrällen på decennier i Handbollssverige. Fjolårets finalpar Alingsås-GUIF var en sensation. Men båda lagen var ändå tippade att gå till slutspel. Men vem hade tippat Drott bland de åtta?

Nu är de rödvita från Halmstad i SM-final. Inte ens när Ystads IF gjorde samma smakstart som i tisdags och ledde med 8-2 efter tio minuter tappade spelarna tron på sig själva. Inte ens när fantommålvakten Stephen Nielsen inte tog ett skott under samma tidrymd gav lagkamraterna upp.

I stället kom alltså Robert Bladh in och vände matchen. Hans inspirerade spel i kombination med hårdbevakningen av Sebastian Seifert. Till slut måste varje YIF-spelare ha skämts för att vara på plan i Österporthallen, så förödmjukande enkel blev Drottsegern. 21 mål gjorde laget i den andra halvleken.

Jag fortsätter ändå att tippa mot Drott. Sävehof är storfavorit i Malmö på lördag. Ska Drott ha en chans måste alla spelare vara beredda att ge sig in i Sveriges hårdaste försvar, de måste stoppa Alexander Stenbäcken på nio meter och Erik Fritzon på linjen och dessutom ha självförtroende mot Thomas Forsberg i målet.

Spontant skulle jag säga att Sävehof vinner nio av tio kamper mot Drott. Men SM-finalen kanske är den där tionde matchen?

Sävehofs damer kommer inte att vara lika klara favoriter i sin final. Oavsett om det blir Skövde eller Eslöv som motståndare. Sävehof vann visserligen den avgörande semin mot Lugi, men jag har svårt att bli superimponerad.

Lugi påminner om Drott, en väldigt tunn trupp som inte har råd att vara utan vissa nyckelspelare. När mittsexan Caroline Friberg fick sin tredje utvisning var matchen i praktiken avgjord. Sabina Jacobsen kunde inte ensam ordna en finalplats åt Lugi, även om det inte var långt ifrån.

Sävehof vann på sitt breda material, där alltid andra dyker upp när de namnkunnigaste kör fast. Framför allt hade Partillelaget ett kantspel värt namnet.

Lugi visade dock att laget har stor potential och det ska bli intressant att se om de vinröda kan fortsätta utvecklingen nästa år.