Politik

Miljöpartiet bäst på kvinnor

Miljöpartiet har flest kvinnliga kandidater i höstens kommunval, visar Sveriges Radio Västs granskning. Och toppnamnet i Vänersborg hamnade i toppen direkt.

Marika Isetorp gick med i Miljöpartiet så sent som i höstas och hamnade i styrelsen direkt. När valsedeln skulle spikas gjorde hon det mest förbjudna i politiken. Hon lyfte fram sig själv och sa: Jag vill toppa listan. Och så blev det.

– Jag blev väldigt glad, men det var vad jag hoppades. Jag hade också kunnat tänka mig en lägre placering, men jag ville allra helst toppa listan.

60 procent av kandidaterna på miljöpartiets valsedlar i de 14 kommunerna i Sveriges Radio Västs område är kvinnor.

– Jag tror att vi jobbar ganska aktivt med att få med kvinnor, att det ska vara både män och kvinnor som bestämmer tillsammans, säger Marika Isetorp.

Det vanliga argumentet att kvinnor inte vill engagera sig i politiken köper inte Marika Isetorp.

– Jag tror att det kan vara så att vi faktiskt vill, men inte blir riktigt insläppta. Jag hade en liten reservation för hur det skulle bli när jag började i Miljöpartiet. Om jag inte skulle känna att jag fick respekt från de andra som var med så hade jag förstås hoppat av i stället för att fortsätta.

Marika Isetorp tror att könsfördelningen gör skillnad i politiken och säger att kvinnor är bättre på att driva mjuka frågor som skola och omsorg. Hon leker med tanken på vad som hänt med Arena Vänersborg om det varit ett kvinnligt ledarskap i kommunen.

– Det är möjligt att det inte hade blivit någon arena eller att den hade stoppats när det visade sig att den blev dyrare än det var sagt, säger Marika Isetorp.