Formsvagt IFK Göteborg mot kaxig nykomling

 IFK Göteborg ska försöka bryta förlusttrenden mot Mjällby i Blekinge efter tre raka bortamatcher utan seger.

Senast IFK Göteborg gästade Mjällby var för 15 år sedan, då vann hemmalaget med 2-0. Annars är statistiken jämn, lagen har en seger vardera i tidigare möten i Blekinge och en match har slutat oavgjord.

Mjällby AIF

Mjällby har haft för vana att trilla ur allsvenskan redan första året efter endast tre eller fyra segrar under säsongen. Efter nio spelade omgångar i år har man redan fyra segrar och ligger på den övre halvan av tabellen. I laget finns bland annat:

  • Daniel Nicklasson som har ett förflutet i IFK. Säsongen 2000 gjorde han fem allsvenska matcher och noll mål för IFK.
  • Patrik Rosengren som är den äldsta spelaren som kommit till spel i allsvenskan 2010. Han var 38 år och 278 dagar gammal när han spelade mot Djurgården i förra omgången. Under 2000-talet har endast två äldre utespelare lirat i allsvenskan.
  • Marcus Ekenberg som har gjort drygt 55 procent (fem av nio) av Maif:s mål i allsvenskan 2010. Marcus Allbäck har rekordet för en avslutad säsong på 2000-talet, då han säsongen 2000 gjorde 50 procent av Örgrytes mål i allsvenskan.

Kanske kan Ekenberg motverka måltorkan. Mjällby har endast gjort ett mål på de fyra senaste allsvenska matcherna.

IFK Göteborg

IFK har haft problem med att göra mål mot Mjällby. Om Blåvitt inte gör mål är det för andra gången på sina 78 allsvenska säsonger som laget går mållöst från fem raka allsvenska matcher mot en specifik motståndare.

Och målvakten Kim Christensen har haft svårt att hålla nollan. I år har han endast hållit nollan i en allsvensk match, det var i premiären mot Kalmar (0-3). Under säsongerna 2008 och 2009 höll Christensen nollan i hela 31 av 60 allsvenska matcher.

Och den negativa statistiken fortsätter...

  • Förra säsongen efter nio spelade omgångar hade IFK tio poäng fler än i år.
  • Inte sedan 1999 har IFK haft så få poäng efter nio omgångar som i år. 1999 hade Blåvitt sju poäng efter nio spelade omgångar.

Källa: Infostrada

Radiosporten
fotboll@sr.se