Kristianstad

Mer pengar till kommunerna i rödgrönas förslag

De rödgrönas skuggbudget presenterades på måndagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade representanter på flera ställen i landet för att nå ut med sin budget.

- Den är tjock, men det är för att den är en budget för att ställa om Sverige, säger Gustav Fridolin (MP).

I Kristianstad satt Marianne Berg från Vänsterpartiet, Morgan Johansson från Socialdemokraterna och Gustav Fridolin från Miljöpartiet satt bakom samma bord i aulan på Christan 4:s gymnasium. Tillsammans berättade om många förslag i budgeten.

- Det resultat som vi presenterar idag i Kristianstad och i övriga landet är jag väldigt nöjd med, säger Marianne Berg (V)

Hon tycker inte att det har varit så svårt att komma överens. De rödgröna hoppas så klart få göra verklighet av sina förslag genom att ta makten efter valet i höst.

- Vi tror att vi skulle kunna ta fram 100 000 jobb- eller utbildningsplatser redan nästa år om denna budget blir regeringspolitik, säger Morgan Johansson (S).

Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige är undertiteln på budgeten. Förslagen får verkningar i Skåne så klart. Bland annat vill de rödgröna ge ökat stöd till kommunerna, 12 miljarder totalt år 2011 och 2012. För till exempel Kristianstad skulle det innebära 80 miljoner och för Hässleholm 34.

- Det är dels för att kommunerna ska kunna behålla den personal de har, en också för att nyanställa, säger Morgan Johansson (S).

I budgeten finns också förslag på fler utbildningsplatser, utbyggt ROT-avdrag som ska gynna även de som bor i hyresrätt, ny sjukförsäkring med höjt tak, investeringar i infrastruktur och pengar som ska gå till att skapa fler heltidstjänster i kommunerna.

För att finansiera detta vill de rödgröna bland annat spara på försvaret, höja bensinskatten och alkohol- och tobaksskatten, införa en ny skatt för förmögna och trappa ner jobbskatteavdraget.

Miljöpartisten Gustav Fridolin tycker att det är bättre än att spara i kommunerna.

- Från en inkomst vid 40 000 kronor i månaden börjar jobbskatteavdraget trappas av. En kris måste betalas av någon och då är det bättre att den betalas av de rika än av barnen i skolan, säger han.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se