personalupprop

Politiker oförstående till problemen på biblioteken

Stockholms stad tänker inte minska öppetiderna på stadens bibliotek, trots att flera hundra biblioteksanställda slår larm om sin tunga och stressiga arbetsmiljö.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) säger att stockholmarna har rätt till öppna bibliotek.

– Jag får ju naturligtvis läsa brevet när det kommer men jag kommer inte medverka till att vi lägger ned eller stänger bibliotek i Stockholms stad, eller säger att bibliotekarierna inte ska träffa så mycket kunder, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Efter flera omorganisationer och neddragningar har bibliotekarier och biblioteksassistenter i Stockholm fått nog. En av de som skrivit på uppropet till politikerna är Lena Florén och jobbar på Kungsholmens bibliotek.

– Vi vill att de ska förstå att det inte går att driva bibliotek med hur lite personal som helst. Vi vill att de ska satsa på oss, och inte tro att man kan ha mer och mer öppet. Jag tror aldrig att jag har upplevt att det är så låg stämning. Det är mycket att göra och ganska tungt, säger hon.

Lena Florén är framförallt missnöjd med att arbetslag bryts upp och kolleger byts ut med jämna mellanrum.

– Det är väldigt svårt att planera sitt arbete kan man säga. Det tar ju sin tid innan en grupp hittar ett sätt att arbeta.

Men Madeleine Sjöstedt (FP) menar att omorganisationer förekommer på alla arbetsplatser.

– Vi håller på med en historisk uppgradering av biblioteken i Stockholms stad, samtidigt som vi försöker tänka nytt. Jag hade hoppats att bibliotekarierna var med på den resan, och så har jag tolkat det ända tills nu.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se