Privata vårdgivare lurar landstinget

Privata vårdmottagningar kan varje år lura till sig miljontals kronor i skattemedel i ersättning för behandlingar och undersökningar som de aldrig har utfört.

Sveriges Radios reportrar har träffat Emma som har arbetat på en privat läkarmottagning i Stockholm. Hon berättar hur chefen tvingade henne att bluffa med redovisningen för att få ut mer pengar från landstinget. Vi har låtit en annan person läsa in det hon säger.

– Det var chefen som bestämde att man skulle slå in det fel. Och en gång försökte han tvinga mig att slå in en uppgift två gånger istället för en. Jag sa att det var fel, men han hotade mig med att han skulle upptäcka om jag inte gjorde som han sa.

Efter lång tvekan går Emma med på att berätta om hur det fuskades på den privata klinik där hon jobbade förut. Ekot har också varit i kontakt med flera andra sjuksköterskor, läkarsekreterare och läkare som bekräftar fusket. Alla berättar liknande historier om hur privatmottagningarna registrerar besök felaktigt för att få ut mer ersättning från landstinget.

Att fusket är utbrett är ingen hemlighet. Stockholms läns landsting har känt till det länge, och landstingets chefläkare Henrik Almkvist har gjort en beräkning av fusket, alltså hur mycket skattepengar som betalas ut felaktigt varje år.

– Min bedömning är att vi betalar ut säkert 50 miljoner kronor för mycket till läkare och sjukgymnaster tillsammans.

Ekot har ställt frågor till alla landsting och regioner om hur mycket de betalar ut till privata läkare och sjukgymnaster. 19 av 20 landsting har svarat, och totalt betalar de ut nära fyra miljarder kronor.

Hur mycket av det som kan vara felaktiga utbetalningar är det ingen som vet, men om fusket är procentuellt lika stort i hela landet som i Stockholm handlar det om över 100 miljoner kronor.

För en vårdmottagning är det lätt att fuska. Istället för att redovisa ett vanligt läkarbesök, registreras besöket som mer komplicerat, och då kan mottagningen få ut mer pengar i ersättning från landstinget säger Henrik Almkvist.

– Vanligast är att man fakturerar för en åtgärd man inte utfört. Ett vanligt besök ska kanske ta 20 minuter, då har rätt att få 700 kronor från landstinget. Men då kan man skriva att man gjort något mer avancerat och då får man betydligt mer, kanske 2 000 till 3 000 kronor istället för 700, säger Henrik Almkvist.

Anledningen till att fusket kan fortsätta är att det är svårt att avslöja. För att komma åt fuskarna krävs att landstingen kontrollerar att fakturaunderlag och patientjournaler stämmer överens, och sådana kontroller görs inte särskilt ofta. Systemet bygger på att vårdgivarna är ärliga, säger Henrik Almkvist.

– För läkarkåren skäms jag. Jag tycker att det är hemskt, jag tycker att man ska sköta debiteringarna på rätt sätt och sköta det förtroende som hela systemet bygger på, säger Henrik Almkvist, chefläkare Stockholms läns landsting.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Nuri Kino
nurikino@gmail.com