Dagens gäst - Freddie Wadling

Freddie Wadling med skräck och vanvett som röd tråd

Freddie Wadling är numera väl att räkna som en svensk kulturinstitution. Han har sjungit avantgardrock, visor och till och med gjort psalmer.

Med skivor som "The dark flower" och låtar som "Levande och begravd" och "Jag är monstret" är det lätt att bli nyfiken på varifrån han hämtat sin inspiration till sin musik.

Snart ska Freddie Wadling ut på turné, något som han inte ser odelat fram emot berättar han när han gästar Lotta Bromé i P4 Extra.

-Jag ogillar att lämna katterna ensamma hemma och jag har ont av min dåliga rygg, berättar Wadling i P4 Extra.

Sju år av tystnad

Som liten levde Freddie Wadling i sju år av tystnad på grund av mobbning. Men han minns inte när och menar att sådant har han inget siffersinne för.

-För mig blir ett och ett elva. Men jag kan säga att det var hårt, jag ska inte gå in på vidrigheterna, men man hade även lärarna emot sig, det var inte lätt.

När Lotta Bromé frågar vad som fick honom att börjar prata igen vill han inte riktigt svara.

-Det får jag inte säga, men jag kan säga så mycket att med guds hjälp en tandborste och lite musik så gick det tillslut.

Punken den första stora kärleken

Sedan kom musiken. Och det var punken som först vann en plats i Freddie Wadlings hjärta.

-Punken var bra för att det inte spelade så stor roll hur man uttryckte sig så länge man hade någonting att säga, menar han.

Inte ute efter revansch

Mobbningen satte spår och på senare år ledde det sargade självförtroendet till problem med både alkhol och droger.

-Men jag har aldrig varit ute efter revansch, egentligen har jag inget att klaga på i dag, men det är klart lite smärta hade man ju kunnat undvara, säger Freddie Wadling.

En känsla av att inte räcka till

Freddie Wadling har de senaste åren varit flitigt förekommande såväl på teaterscenen som med egna konsertframträdanden. Men han lider ibland av scenskräck och en känsla av att inte räcka till.

-Jag vet ju aldrig vad publiken egentligen förväntar sig eller vad de vill ha, det jag ger kanske inte motsvarar deras förväntningar, säger han till Lotta Bromé.

Delaktig i flera stora musikproduktioner

I början av 2009 kom senaste skivan, dubbelalbumet "Den mörka blomman/The Dark Flower" och nu ryktas det om att det är en ny skiva på gång.

Genom åren har Freddie stått som avsändare till ett otal antal musikaliska klassiker med den gemensamma nämnaren kvalitet och en stor genremässig spännvidd.

Hos Lotta uttrycker han en ödmjuk tacksamhet i att få vara delaktig i alla de musikprojekt han tagit sig för. Men sångaren blir förvånad när Lotta Bromé undrar om det inte kan vara tvärtom, att de som får spela med Freddie ser det som något stort och ärofyllt just för att han själv är den han är.

-Jasså, tror du det? Nej jag vet inte jag tror det är tvärtom, det är jag som ser tjusningen i att sjunga med andra för att de är så duktiga, säger han i programmet.

Och det har blivit en rad sammanställningar genom åren. Wadling har varit kärnan i bland andra grupperna "Cortex", "Blue For Two", "Fläskkvartetten" och som nu på sistone agerat i skepnad av soloartist men med en stab av musiker vid sin sida.

Får betalt av staten

Men uppskattad är han. I allra högsta grad. Freddie Wadling är nämligen en av 157 personer i landet som är innehavare av statlig inkomstgaranti - eller konstnärslön som man också brukar kalla det.

Ska ut och spela igen

Nu är Freddie Wadling aktuell med en miniturné med start den 5 maj. 

Men i det stora hela känns det sådär berättar musikern i P4 Extra.

-Jag är inte så förtjust i att lämna katterna hemma och jag har ont av de problem jag har med min rygg.

Det har förflutit några år sedan sist, men under våren och sommaren 2010 får några väl valda norrlandsstäder samt Stockholm ett besök av Freddie Wadling och ett band bestående av:

Sebastian Öberg som spelar cello, Christian Olsson-Slagverk/gitarr och Per "Ruskträsk" Johansson på Saxofon.