Prideparad i Litauen väntas bli stökig

Den baltiska pridefestivalen för homo- bi- och transpersoner som äger rum i veckan i Litauen väcker starka reaktioner i landet. Sedan i mars gäller där den uppmärksammade lag som gör det förbjudet att sprida positiv information om icke-traditionella familjevärderingar till minderåriga.

Den planerade prideparaden i helgen där bland andra Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson ska invigningstala, väntas bli stökig.

Linda Elstad, från RFSL, som nu ska till Litauen hoppas att paraden blir av.

– Det är alltid ett visst mått av osäkerhet inför såna här tillställningar och det har varit motstånd mot att den ska få äga rum. Jag tror att den kommer äga rum och jag hoppas på det men vi vet det först efteråt, säger hon.  

Linda Elstad arbetar vid svenska RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, och vid deras internationella utskott.

Hon har upplevt hotfulla stämningar vid flera prideparader förut de senaste fem åren i till exempel Warszawa, Krakow och Riga häromåret.

– Där blev ju paraden attackerad rent fysiskt. Någon slängde in något som uppfattades som en rökbomb och personer följde efter bussar med deltagare. Det har också kastats avföring, säger Linda Elstad.

Den baltiska pridefestivalen inleds med föreläsningar imorgon och på lördag ska det alltså för första gången i Vilnius historia bli en paradmarsch för HBT-rättigheter. Man uppskattar att runt 350 personer kommer att delta.

Men att majoriteten av de litauiska invånarna är emot en prideparad i huvudstaden är tydligt. Enligt svenska ambassaden i Vilnius visar den senaste enkätundersökningen att 70 procent av invånarna är emot paraden.

EU-minister Birgitta Ohlsson, som ska invigningstala, kommer att ha livvakter omkring sig.

– Allt ifrån nynazister och religiösa fundamentalister mobiliserar. Då är det också viktigt att visa att vi som står för liberalism och öppenhet och allas lika värde, vi ställer upp på HBT-personernas sida. Vi accepterar inte att en prideparad hotas eller att hatbudskap sprids, säger hon.

Kritik om att litauisk polis inte kommer att kunna hålla tillräckligt hög säkerhet för de deltagande har också förekommit.

Men i dagsläget är Eva Nilsson Mansfeld, ambassadråd vid svenska ambassaden i Vilnius, inte så oroad. Tanken är nu att polisen kommer att separera motståndare från paraden med hjälp av stadens flod, säger hon.

– Allt för att det ska vara en hög säkerhet kring evenemanget, säger hon.

Den omtalade litauiska lagstiftningen om skydd av minderåriga som sedan första mars förbjuder information som främjar sexuella relationer och icke-traditionella familjevärderingar, ledde samma månad till att ett femtiotal litauiska parlamentariker uppmanade åklagarmyndigheten att förbjuda paraden. Något som avslogs.

Men enligt Linda Elstad vid RFSL kommer lagen med största sannolikhet användas i samband med paraden.

– Eftersom motståndet redan finns med hänvisning till den här lagen. Och vi ser fram emot den dagen den här lagen i högre instans i europanivå för att verkligen se var vi landar i det, säger hon.