Politisk vilde skrev under på att rösta ja

Alliansen är nu säker på att få igenom sin kärnkraftspolitik i riksdagen efter att ha tagit till ett udda grepp. Den politiske vilden Göran Thingwall har skriftligen förbundit sig att rösta med alliansen.

Göran Thingwall, före detta moderat riksdagsledamot har tidigare hotat med att rösta emot regeringens förslag om att de gamla kärnkraftverken ska kunna bytas ut mot nya. Men nu har han alltså lovat att rösta med alliansen. I gengäld har han utlovats ett eget möte med Fredrik Reinfeldts statssekreterare.

– Det känns ju lite annorlunda. Det är första gången jag skriver under med namnteckning på att jag kommer rösta på ett speciellt sätt i en viss fråga. Det måste jag medge att det känns lite speciellt, säger Göran Thingwall.

Under våren har kärnkraftsfrågan varit extra dramatisk eftersom fyra borgerliga ledamöter hotat att rösta med oppositionen, vilket skulle kunna fälla regeringens förslag.

En av dem som under en tid hotade med det är före detta moderaten Göran Thingwall som nu är politisk vilde i riksdagen. Han är i grunden positiv till kärnkraft, men har länge varit missnöjd med regeringen i en helt annan fråga, det handlar om privatläkarnas villkor i det nya vårdvalssystemet.

För att sätta press på regeringen hotade han i vintras med att rösta nej i kärnkraftsfrågan om inte regeringen ändrade sig i privatläkarfrågan. För några veckor sedan ändrade han sig dock, och har sedan dess tänkt rösta med alliansen om att tillåta ny kärnkraft.

För att ändå vara helt säker på att en riksdagsmajoritet röstar ja till regeringens förslag, har näringsutskottets ordförande, folkpartisten Carl B Hamilton gjort något mycket ovanligt.

Han har fått Göran Thingwall att underteckna en skriftlig överenskommelse där Thingwall lovar att rösta ja till regeringens förslag.

I utbyte ska Thingwall få ett eget möte med Reinfeldts statssekreterare HG Wessberg där Thingwall då ska får möjlighet att prata om sin privatläkarfråga.

– Det är väldigt ovanligt naturligtvis men det är också en väldigt ovanlig situation. Det är en viktig fråga och det är en liten parlamentarisk minoritet som jag försöker säkra på det här sättet, säger Carl B Hamilton.

Med överenskommelsen har alliansen nu bundit upp Thingwall så att han inte ska kunna obstruera en till gång i kärnkraftsfrågan.

Göran Thingwall är nöjd med att få ett samtal med statsekreteraren i sin hjärtefråga, privatläkarnas villkor, även om det uttryckligen står i överenskommelsen att det inte är ett löfte om en förhandling med statssekreteraren. Samtalet får han först när riksdagen röstat i kärnkraftsfrågan.

– Jag tycker det är värt mycket. Det visar att regeringen ändå har lyssnat på vad jag har framfört under en väldigt lång tid.

Folkpartisten Carl B Hamilton som är ordförande i riksdagens näringsutskott kom själv på idén med den skriftliga överenskommelsen med Thingwall, och han har inte varit med om något liknande i riksdagen förut.

– Nej det har jag inte varit, säger han.

Ska man inte kunna få ett samtal med statsministerns statssekreterare utan en sådan här överenskommelse?

– Nu tillhör han ju inte längre statsministers parti. Det är hans problem i sammanhanget, han har ju blivit politisk vilde, säger Carl B Hamilton.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se