Livsstil

Städa in våren med citron och diskmedel

Med våren kommer ett ypperligt tillfälle att städa ut allt gammalt skräp från vinterhalvåret, putsa fönster och få in ljuset och solen.

Marlené Eriksson från "Rent Hus" är med oss i dagens program och förklarar hur du gör gnistrande rent med enkla hjälpmedel och varför städning är så mycket viktigare än vad man tror.

Ta det pö om pö

Den bästa städningen är den som blir gjord och du måste inte göra allt på en gång. Hundsaken är att du gör det noga. Om allt blir ordentligt rent och du får bort allt damm så slipper du också storstäda lika ofta sedan.

Dammet lägger sig ju överallt oavsett om det finns plats eller inte. Städar du inte ordentligt så lägger sig dammet på väggarna.

Diskmedel och citron räcker

Lite diskmedel går hur bra som helst att använda till det mesta om du inte överdoserar.  Att tvätta fönster är idealiskt med diskemedel till exempel eftersom det är gjort för att bita bra på glas.

Om du ska ta bort kalk kan du använda citronsyra eller ättika. Droppa lite citron i en sprayflaska och använd på fläckar.

Tänk på miljön

Ugnen och fläkten ska man inte glömma bort. Köp hem lite såpa och använd men tänk på att en flaska ska räcka i minst i två år om du använder den som du ska.

Tre droppar diskmedel i en sprayflaska som är en halvliter är till exempel tillräckligt. Och dessutom mycket bättre för miljön.

Var sak har sin plats

Mycket av städtiden går ut på att plocka. Något som är bra att lära de minsta barnen redan från att de är små.

Sätt upp ett schema som följs av hela familjen. Få in att var sak har sin plats.

Förvaring

Under sommarhalvåret ska vintersakerna stuvas undan och vice versa. För den som inte har garage eller vindsutrymmen med bra förvaring så finns det bra backar som man kan köpa billigt.

Få med barnen

Som vuxen är det också viktigt att tidigt lära barnen hur man gör och vad som krävs för att hålla ordning och reda.

Märk upp dem så att det är lätt att hitta och lätt att städa undan nästkommande säsong.

Städningens bästa vän är den som har god städrutin och det är det aldrig försent att lära sig, menar Marlené Eriksson.