italien

Kvinna bötfälld för sin slöja

En muslimsk kvinna har bötfällts för att hon bar heltäckande slöja, meddelar polisen i staden Novara i norra Italien. Det är första gången en kvinna har bötfällts i Italien för att hon täcker ansiktet av religiösa skäl.

– Stadspolisen gav henne en böteslapp i går kväll och hon måste nu betala 4 800 kronor i böter, sade Mauro Franzinelli vid Novarapolisen på tisdagen.

– Såvitt jag vet är det första gången detta har hänt i Italien, sade han och tillade att kvinnan kan överklaga Novarapolisens beslut.

Att dölja ansiktet på offentlig plats har varit förbjudet i Italien sedan 1975 vare sig det sker med mc-hjälm, slöja eller annat.

Den tunisiska kvinnan hejdades av poliser utanför ett postkontor. Hon hade sin man med sig, och när han vägrade att identifiera henne inför manliga poliser tillkallades en patrull med en kvinnlig polis.

Enligt Franzinelli beslöt stadens myndigheter i slutet av januari att "förbjuda burka på offentliga platser och i deras närhet". Beslutet sades bygga på ett uttalande av Italiens inrikesdepartement som också fick en beslutskopia.

I Novara i nordvästregionen Piemonte har det främlingsfientliga partiet Lega Nord, en av huvudparterna i premiärminister Silvio Berlusconis konservativa regering, ett av sina starka fästen.

TT