Svenska friskolor het valfråga i Storbritannien

Inför det brittiska valet talas det så gott som dagligen om det svenska friskolesystemet som det konservativa partiet Tories vill införa om det kommer till makten. Det är vid sidan av ekonomin en av de stora valfrågorna.

En av de stora frågorna i det brittiska valet är vid sidan av ekonomin skolor och utbildning. Så gott som dagligen talas det om det svenska friskolesystemet, som det konservativa partiet Tories vill införa om det kommer till makten.

Frågan diskuteras också bland föräldrar. En del känner i alla fall till det svenska systemet.

– Jag tror att det handlar om att föräldrar kan starta skolor och hade jag bott i vissa delar av London så hade jag kanske velat det, säger Sue Kennit. Hon bor i Twickenham, cirka en timme från centrala London och säger att där är skolorna bra. I höst börjar hennes lilla flicka i en helt vanlig statlig skola.

Skolfrågorna är heta i den brittiska valdebatten och det är det svenska friskolesystemet som debatteras. Michael Gove är det konservativa torypartiets talesman i utbildningsfrågor. Han hänvisar till friskolereformen i Sverige.

Brittiska BBC gjorde också ett specialprogram om de svenska friskolorna.

– Alla talar om den svenska modellen. Och det är inte den senaste Volvomodellen eller din bästa väns aupair, utan skolorna, rapporterar BBC.

Tories vill så fort som möjligt starta friskolor, om det blir ett regeringsskifte. Regerande Labourpartiet är mer tveksamt och tror att de vanliga statliga skolorna skulle få mindre pengar till sin verksamhet.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin varnade häromdagen i en debattartikel i The Observer för det svenska systemet. Det fungerar inte utan extra resurser, skriver hon.

Steve Bolingbroke är representant för Kunskapsskolan som bedriver utbildning i Sverige och snart också i Storbritannien. I höst tar Kunskapsskolan över två skolor i Richmond och fler är på gång. Han välkomnar debatten.

– Det är en bra debatt om hur systemet kan ändras och skapa fler valmöjligheter. Vi kommer att arbeta med vilken regering det än blir men debatten är bra, säger Steve Bolingbroke.