Sverige tvingas köpa mer svininfluensavaccin

Efter långa förhandlingar mellan vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline och Sveriges Kommuner och Landsting blev resultatet att Sverige måste köpa in ytterligare 3,5 miljoner doser svininfluensavaccin.

Priset för de nya doserna är omkring 250 miljoner kronor, och Göran Stiernstedt vid SKL är inte helt nöjd.

– Ett avtal är alltid ett givande och ett tagande. Jag kunde väl ha tänkt mig att komma undan med lite färre doser än så här, men jag bedömer att det här var det bästa vi kunde uppnå, och att det trots allt är ett bra avtal.

Varför måste vi köpa det här vaccinet?

– Vi satt ju fast i ett avtal, så om vi inte omförhandlat det hade vi fått ytterligare åtta miljoner doser. Då är det här en väsentlig förbättring och besparing för landstinget.

I det ursprungliga avtalet mellan Sveriges Kommuner och Landsting och vaccintillverkaren GSK förband sig Sverige att köpa 18 miljoner doser för 1,2 miljarder.

Men när det räckte med en dos för friska vuxna och pandemin gick över- blev beställningen för stor.

I omförhandlingen slapp Sverige fyra och en halv miljoner doser för ca 300 miljoner men måste alltså fullfölja köpet av tre och en halv miljon doser för 250 miljoner.

Fördelen är att dessa doser håller i tre år och kan ändras så att de hjälper även mot ett förändrat svininfluensavirus, säger Göran Stiernstedt.

– Så vi får ett pandemiskydd även under de kommande åren. Vi har i avtalet fått en garanti på hållbarhet i tre år och en garanti om utbytbarhet om det här pandemiviruset skulle ändra sig. Då byter man viruskomponenten i det här vaccinet, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg hos Sveriges Kommuner och Landsting.