Onsdag 5 maj

Sjöman kan få göra "Sommar" i P1!

Det är minst sagt svåra tider för Grekland. Euroländerna och IMF går nu in med ekonomiskt stöd så att landet ska ha råd att betala sina lån. Men de ställer hårda krav på landet. Regeringen har bland annat beslutat om frysta löner i offentlig sektor till 2014. Inga eller minskade bonusar. Sänkta pensioner. Det här snackar vi om med vår dagboksgäst Chrissi Backman.

Vi har alla hört historier om hur det kan gå till när ovana båtmänniskor ska slussa genom Göta kanal. Ibland har till och med såna resor slutat med skilsmässa. Men nu ska det bli ändring på det. Göta kanalbolag arrangerar kurser i slussning vid Bergs slussar utanför Linköping och i Sjötorp i Västergötland. Förra årets kurs blev omgående fulltecknad. Vår reporter Lana Brunell kollar in vad kursdeltagarna får lära sig.

Vad får man om man blandar barockmusik, dansbandstexter och cowboydans? Jo en modern barockopera. I kväll är det premiär för "Inatt Inatt " när VadstenaAkademien och Malmö Opera gästspelar på Östgötateatern. Nils Spangenberg från VadstenaAkademien tittar förbi och berättar mer.

Den 19 september är det val och i vår serie "Meningen med föreningen" tar vi reda på vad som ligger bakom partiernas politik. I dag kommer Miljöpartiets östgötska språkrör Bror-Tommy Sturk och Agneta Niklasson till studion och svarar bland annat på frågorna om varför Miljöpartiet finns och hur det skulle det märkas om partiet helt plötsligt gick upp i tomma intet?

Under våren har vem som helst kunnat anmäla sitt intresse för att få göra "Sommar" i P1 och en av de 10 finalisterna är östgöte. Han heter John Landelius och är 31 år och sjöman. Just nu befinner han sig på Nordsjön och vi försöker fa tag på honom under morgonen.