Artisten Brita Borg är död

Sångerskan och revyartisten Brita Borg är död. Hon avled på tisdagen på Öland efter en tids sjukdom.

Hon var en av våra mest populära sångerskor på 50 och 60-talen, inte minst genom Povel Ramels Knäppupp-revyer där hon sjöng bland mycket annat Ulliga krulliga gubbar om den tidens skäggmode.

Den tidigare kollegan Gunwer Bergkvist minns Brita Borg.

– Det roligaste var väl när vi möttes första gången, det var väl 1952. Hon uppmuntrade mig hela tiden med kläder och grejer så att jag skulle känna att jag trivdes, säger Gunwer Bergkvist.

– Det var alltid en glimt i ögat på henne när man arbetade med henne, och det var jättekul.

Så minns Gunwer Bergkvist åren med den nu avlidna Brita Borg. De var tillsammans med Povel Ramel och Martin Ljung något av kärnan i Knäppupp-revyerna, under nästan 20 års tid.

Brita Borg föddes på 20-talet och växte upp på Södermalm i Stockholm. Hon började jobba i 20-årsåldern i sång- och revygrupperna "Vårat gäng" och "Flickery flies".

Hon var också 50 och 60-talens schlagerdrottning och sjöng med Hasse Alfredsson och Evert Taube.

Några av de sånger folk minns mest är Fat mammy brown och Die borg. Själv tyckte hon mycket om Utsikt från en bro med text av Karl Gerhard.

– Där stod jag ensam på scenen och det var dödstyst i salongen, och sen brakade det loss. Det var helt fantastiskt, helt otroligt, berättar Brita Borg i ett ljudklipp om när hon sjöng just den sången i Göteborg.

Brita Borg blev 83 år.