BROTT OCH STRAFF

Aktivister döms till fängelse för förstörda vapen

Martin Smedjeback och ytterligare en medlem i nätverket Ofog döms i hovrätten till fyra månaders fängelse vardera, efter att i oktober 2008 tagit sig in på Saab Bofors Dynamics och förstört granatgevär. 
– Det känns helt okej, säger Martin Smedjeback om fängelsedomen till P3 Nyheter.

Tillsammans med en annan person från Ofog tog sig Martin Smedjeback in på Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna och förstörde granatgevär i oktober 2008. Tingsrätten dömde dem till fyra månaders fängelse, en dom som Martin överklagade, men hovrätten kör på tingsrättens linje och behåller fängelsestraffet på fyra månader.

– Vi tog oss in och hamrade på vapen, sedan ringde vi polisen och väntade in dem, säger han till P3 Nyheter.

Fredsnätverket Ofog som jobbar för fred och emot svensk vapenexport, har funnits sedan 2002 och gör bland annat sådana här aktioner där de till exempel tar sig in på fabriker och förstör vapen. De senaste åren har de dömts ungefär 10 gånger för sådana aktioner, säger Martin Smedjeback.

Hur känns det med fyra månaders fängelse då?
– Det känns helt okej, jag satt i fängelse i 100 dagar i somras och det gick jättebra. 

Men oavsett om du sitter i fängelse så fortsätter ju vapenexporten, är det värt det?
– Det här är ju ingenting man kan förändra över en dag, men jag tycker att det spelar roll vad människor gör.

I tingsrättens dom står det att värdet på vapnen som förstördes ligger på ca 1 miljon kronor. Lasse Jansson jobbar som informatör på Saab.

– Men den stora kostnaden ligger ju på Sverige, i fråga om själva utredningsarbetet av polisen, och rättegångarna.

Den svenska exporten av försvarsmatriel ökade under förra året med cirka sju procent. Sammanlagt exporterades matriel som vapen, och säkerhets- och övervakningssystem för 13,5 miljader kronor under 2009. Den största delen av exporten gick till EU-länder, men det exporterades även vapen till Sydafrika, Pakistan och Förenade Arabemiraten, det visar siffror från ISP - inspektionen för strategiska produkter.

– Vad gäller Pakistan så var det en beställning av ett system som hade beviljats innan allt för stora oroligheter bröt ut där, så de leveranserna får fortsätta. Men vi har satt stopp för alla nya affärer med Pakistan, säger Tomas Tjäder som jobbar som säkerhetspolitisk rådgivare på ISP.