Latmaskar - är vi det?

Sommaren närmar sig och vi drömmer om ett litet rött torp med vita knutar, gärna vid vattnet. Men knappast om ett fritidshus med renoveringsbehov.

Det var dessutom länge sedan vi kunde tänka oss att pumpa upp vatten ur den egna brunnen, inte ens på sommaren. De flesta av oss vill inte heller ha en för krävande trädgård, liten och lättskött ska den vara. Vi tycker nämligen att vi förtjänar bekvämlighet. Kanske gör vi också det.

Men var kom den här lilla latmasken ifrån? Det är trots allt inte många generationer sedan man knappt hade farbara vägar fram till huset eller rinnande vatten. Nu vill vi ha indraget vatten och el - men inga grannar. Hur ska den ekvationen gå ihop?

Jag snackade med snickaren där hemma som renoverar badrummet. Han ursäktar sig när han meddelar att han tyvärr inte kan komma i morgon. Vi är ont om folk, säger han. Ja, det är överhuvudtaget svårt att få tag på folk, fortsätter han. Ingen vill jobba idag, i alla fall inte de unga. Särskilt inte om det handlar om att lägga golv, det tycker de är skitgöra. De vill bara finsnickra, suckar han. Men vad beror det här på, frågar jag?

De är bortskämda, säger han. Curlade av sina föräldrar, föräldrar som ställer upp med allt. Tid och pengar.

Jaha, tänker jag. Det var han som sa det.