Merkel: Alternativ existerar inte

I Tysklands parlament har förbundskansler Angela Merkel i dag lagt fram sin regerings förslag om stöd till Grekland. Några alternativ till hjälppaketet finns inte. sa Merkel.

– Det handlar om Europas framtid, varken mer eller mindre. Och om Tysklands framtid i Europa, sa Angela Merkel inför förbundsdagen.

Hon sa att Europa nu står inför en skiljeväg, att framtida valutakriser måste undvikas - och att hon och hennes regering nu kommer att arbeta för förändringar i de europeiska fördragen. Målet är större budgetdisciplin i medlemsstaterna.

– Vi måste dra lärdom av krisen och gestalta stabilitetspakten så att den inte kan kringgås i framtiden, sa Merkel. Syndare måste drabbas av hårda sanktioner, var också hennes budskap.

Motsvarande 220 miljarder kronor på tre år, det är den tyska andelen av greklandsgarantierna. Men om Merkel får hela parlamentets stöd är ännu oklart.

Oppositionsledaren i förbundsdagen, socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier, ställde villkor. Hans parti kräver att Merkels regering bekänner sig till en framtida skatt på finanstransaktioner. I så fall kommer också Socialdemokraterna att rösta ja i slutet av veckan.

Steinmeier kritiserade Merkel för tveksamhet, att hon låtit sig drivas av populärpressen och inte i tid tagit initiativ i valutakrisen och att det drivit upp kostnaderna för krisens hantering.

Också Merkel uttalade sig för regleringar av finansmarknaden, utan att ta ställning till Socialdemokraternas krav på en skatt på varje finanstransaktion.