Stor oro för att krisen sprids

Protesterna och slagorden från demonstrationstågen på grekiska gator ackompanjerar i dag en allt starkare oro för att Greklandskrisen ska fortsätta och fördjupas och dessutom sprida sig till andra länder. I dag rasade aktiekurserna återigen i Spanien.

Spanien är ett av de krisdrabbade europeiska länder som står uppradade som dominobrickor i den svåraste kris som den gemensamma valutan euron stått inför, sedan den infördes för elva år sedan.

De spanska aktiekurserna föll ytterligare fem procent när handeln öppnade i morse, efter att ha fallit fem procent i går också. Räntorna på lån till både Portugal och Spanien har fortsatt att stiga.

Spaniens premiärminister Zapatero tvingades i går att gå ut och kategoriskt förneka ett rykte som spred sig om att Spanien förebereder en begäran om en räddningsinsats av grekisk typ.

Eftersom Spanien är Europas fjärde största ekonomi skulle ett ekonomiskt haveri där få mycket större följder en grekisk krasch.

Och i dag på morgonen tvingades EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn till en liknande brandkårsutryckning.

Ett nödlån till Spanien är uteslutet. De behöver det inte, sa han i ett försök att stoppa spekulationerna om att greksmittan är på väg att drabba flera länder och därmed skulle hota hela eurozonens överlevnad. Oron tycktes dämpa sig något efter det uttalandet.