Kiruna

Barn uppmuntas bli företagare

Kiruna hamnar återigen i botten som företagarkommun i Svenskt näringslivs ranking. Att försöka få lågstadieelever att satsa på egna företag när de bli stora kan vara ett sätt att klättra på rankingen.

Igår presenterade Svenskt Näringsliv sin kommunrankning där Kiruna återigen fick bottenbetyg som företagarkommun. Men organisationen Företagarna vill att fler ska starta företag i framtiden och därför arrangerade de idag en temadag där skolelever fick träffa olika företagare.

– Vi vill visa dom här barnen att man kan vara företagare inom det mesta, även ett fritidsintresse, säger Jessica Mella Nilsson på Företagarna.

Annette Uusitalo som driver företaget Annette Skräddare tror att det kan bli bättre.

– Lite puffning från kommunen, att ställa upp med lokaler eller ett stipendium. Det tror jag hade behövts, säger hon.

Det var barnen på Bergaskolan i Kiruna som fick möta flera av stans olika företagare.

Filip Mella, som går i förskoleklass var en av de som fick lära sig något av dagen om att vara företagare.

– Det kan vara när man målar eller bestämmer över sig själv, säger Filip som själv kan tänka sig bli egen företagare som konstnär.

En tjej som fick lyssna på beskrivningen av hur det är att driva ett eget företag var Saga Stålnacke från förskoleklassen och hon hade en klar bild av hur en företagare ser ut.

– Först är de som de är. Sedan blir de större och större och då förändras de lite, men annars är de helt vanliga, säger hon.