Ny president tar över i Nigeria

Efter beskedet om Nigerias president Umaru Yar'Aduas död i går kväll efter en längre tids sjukdom har nu vicepresidenteten Goodluck Jonathan svurits in som landets nye president.

Maktöverlämnandet väntas inte orsaka några större reaktioner eftersom Jonathan redan har tagit över de flesta av presidentens uppgifter.

Sju dagars landssorg är utlyst i Nigeria efter president Umaru Yar'Aduas död. Begravningen kommer att ske före solnedgången i kväll, enligt muslimska traditioner.

Yar'Adua avled i går kväll efter en längre tids sjukdom. Han blev akut sjuk i hjärtinflammation i november i fjol, när han lämnade landet för att få specialistvård i Saudiarabien.

Det orsakade en politisk kris i Nigeria, eftersom han inte dessförinnan officiellt hade lämnat över makten till vicepresidenten.

Sedan han kom tillbaka till Nigeria i februari har Yar'Adua varit alltför svag för att göra något mer offentligt framträdande. Inte ens vicepresidenten Goodluck Jonathan har träffat presidenten sen november, sa han nyligen i en intervju med CNN.

Hans svaga hälsa på grund av en njursjukdom har tidvis hållit Umaru Yar'Adua borta från makten, ända sedan han blev president år 2007.

Men i oktober fjol nådde han sin kanske största insats som Nigerias ledare, när förhandlingar med rebellerna i Nigerdeltat resulterade i ett vapenstillestånd. Konflikten återupptogs dock i januari igen.

Sedan den kristne Goodluck Jonathan tog över makten i februari så har han valt ett nytt kabinett och nya rådgivare. Och trots att han väntas följa i Yar'Aduas fotspår, så har redan en maktstrid om nästa års presidentval börjat.

Att en kristen president nu tar över under en muslimsk presidents förordnande väcker frågan om Nigeria kommer att fortsätta följa principen om att varannan president ska väljas från det muslimska norr och varannan från det kristna söder.

Därför blir det intressant att se om Jonathan kommer att välja en vicepresident från norr, som också kan bli en tänkbar presidentkandidat - och om Goodluck Jonathan själv kommer att ställa upp i valet.