GRÄSTORP

Försäkringskassan backar och betalar

Maria Spaanheden i Grästorp, som stämde Försäkringskassan efter att den nekat henne ersättning när hon inte kunde jobba under sin graviditet, får nu medhåll av Förvaltningsrätten i Jönköping.

Försäkringskassan ansåg att Maria Spaanheden skulle fortsätta jobba som städare på nätterna, trots att hennes läkare förbjudit henne att röra sig under graviditetens sista veckor på grund av att det fanns en risk att barnet skulle födas för tidigt.

Smärta under graviditeten
Maria Spaanheden säger att smärtan under graviditeten gjorde det omöjligt för henne att fortsätta att arbeta. Hon anser att Försäkringskassan resonerade fel i hennes ärende och stämde kassan.

– En graviditet är ingen sjukdom - därför fick jag inte ut några pengar. Vi hade alltså inte rätt till sjukpenning. Det var ju en jättechock.

Rätten går på Marias linje
Nu har förvaltningsrätten i Jönköping gett Maria Spaanheden rätt i sak. Försäkringskassan väljer att backa och ger henne ersättning för perioden.

Maria Spaanheden själv är mycket lättad och glad över det beskedet.

– Det är så skönt, jag kan inte sluta le! Försäkringskassan fick mig verkligen att tvivla på om jag verkligen hade så ont som jag hade. Nu känns det som att det var tur att jag inte gav upp. Jag fick rätt till slut!

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se