Ja till sparåtgärder i Grekland

Uppdaterad: 18:15
En majoritet har röstat för regeringens åtstramningspaket i Grekland. Men för att förslaget ska gå igenom måste det godkännas i en en andra omröstning som väntas ske senare i kväll, enligt Reuters.

Det grekiska sparpaketet antogs enligt AFP med röstsiffrorna 172 mot 121 och 296 av de 300 ledamöterna var närvarande i kammaren. Konservativa och kommunister röstade nej.

För att förslaget ska gå igenom och nedskärningarna ska gälla som lag måste det dock godkännas i en en andra omröstning senare i dag, enligt Reuters.

Några av de åtgärder som ska vidtas i åtstramningpaketet är frysta löner i offentlig sektor fram till 2014, inga eller minskade bonusar och sänkta pensioner.

Tidigare i dag har det varit applåder och ilskna utrop om vartannat i parlamentet när premiärminister Giorgos Papandreou inledde debatten i parlamentet om de omstridda sparåtgärderna.

Papandreou gick hårt åt den förra regeringen och oppositionspartiet Ny Demokrati, som han lastar för att dagens katastrofala ekonomiska situation har tillåtits gå så långt - att partiet mörkade verkligheten under lång tid och att flera skandalösa affärer gjordes då.

För Papandreou är det inte något problem att få egen majoritet för det nödvändiga sparbeslutet. Men nu har Kommunistpartiets ledare gått ut och krävt en grundlagsmajoritet, alltså att två tredjedelar av ledamöterna i riksdagen ska rösta för, eftersom det handlar om hela landets framtid.

I det politiska spel som pågår har Ny demokrati gått ut och sagt att partiet tänker rösta emot. Men nu visar det sig att en av partiets tunga ledamöter den före detta utrikesministern Bakojani tänker rösta med Pasok.

Hon var påtänkt som ny ordförande i partiet men blev omkörd av Antonis Samarans. Han påstås också ha haft underhandskontakter med Papandreou, där krav ställts på att få mer pengar från EU och IMF för att Ny demokrati ska rösta för sparpaketet. Det är ett åtgärdspaket som innebär upp till 30 procent sänkta löner, statsanställda som förlorar sina jobb, pensionsåldern som höjs och höjda skatter på bensin, tobak och alkohol bland annat.

Senare i kväll kommer nya demonstranter protestera utanför parlamentet för att försöka tvinga fram ett mindre hårt sparpaket.